Kroppen talar till dig

Varje dag kommunicerar kroppen med oss på ett språk som vi kanske inte har blivit vana att förstå eller lyssna på. Återkommande huvudvärk, oro, depression, halsbränna eller svullen mage. Små symptom som kanske de flesta vänjer sig vid och inte fäster så stor vikt vid, men som är kroppens sätt att berätta saker för oss.

Vi lär oss tidigt att vi inte är experter på vår kropp och sinne, utan att någon annan utanför oss själva är det. Är det så? Eller kan det vara så att det är du själv som förstår vad du och din kropp behöver för att må bra? Kan man lära sig att återskapa den kommunikationen och bandet med sig själv om man under många år inte förstått signalerna?

Så här sa Hippokrates, medicinens fader: ”Det är viktigare att veta vilken slags människa som har en sjukdom än vilken slags sjukdom en människa har.”

Sigmund Freud upptäckte att kroppen och psyket är sammanlänkade. Likaså hans student Carl Jung, som sa: ”På samma sätt som vårt medvetna och det undermedvetna befinner sig i konstant växelverkan, är kroppen och sinnet i konstant växelverkan.”

Olyckligtvis fokuserar den traditionella läkarvetenskapen på att göra sig fri från sjukdomssymptomen och attackerar den som en fiende, istället för att välkomna signalen som kommit för att berätta något för oss. Den signalen som också kan få oss att växa som individer. Avlägsnar vi den lilla ’varningslampan’ som visar oss ett problem, kan det leda till att större och allvarligare symptom. Symptom är kroppens sätt att visa vilket område som behöver din uppmärksamhet.

Du kan vara säker på att ditt ego protesterar när du börjar att lyssna mer på din själ och din intuition. Egot är ditt falska jag, den bild av dig själv och verkligheten som du skapat genom åren, ditt ’smärtbagage’. Varje händelse, otrevlig och trevlig arkiveras i din minnesbank, och av varje händelse kommer du att dra en slutsats, som sen sparas i din verklighetsbild. Många erfarenheter är inte längre viktiga, men du tar ändå fram dem och jämför när du ska tolka en likvärdig situation i nuet. Viktigt att påminna sig om är att egot inte är verkligt. Du har skapat det själv med din mentala energi, men det saknar förmågan att känna till ditt sanna jags behov.

Vad händer inom dig och i din kropp om glädje, lekfullhet och kärlek inte får ta plats eller helt saknas för att fullständigt övertas av ansvar, måsten och borden i livet?

Vad gör det med din kropp om du år in och ut omedvetet ’marinerar dig’ i ilska? Jo, då kommer din lever att ta stryk, då det är där vi lagrar ilska och frustrationer. Stresshormonet kortisol utsöndras i mängder, vilket leder till hormonell obalans och då går dina naturliga ’killer cells’ och lägger sig och sover och du drabbas lättare av till exempel cancer.

Om du inte känner, kan ge uttryck för det du känner och sen släppa känslan, finns den kvar och skapar stress i kroppen. Kände du dig som barn inte trygg i din ursprungsfamilj eller var utsatt för trauma finns det minnet kvar i dina celler och det kan försvaga ditt immunförsvar. Om du ovanpå det har genetiskt anlag och sen utsätts för stress i nuet blir följderna ofta en obalans som vi kallar sjukdom. Immunförsvarsceller spyr, vid underliggande stress, konstant ut inflammatoriska ämnen i kroppen som gör att de vita blodkropparna blir klibbiga och cirkulationen dålig. Binjurarna utsöndrar kortisol för att dämpa stressen, vilket i sin tur förbrukar serotoninet och du får hormonella rubbningar som kan leda till underaktiv sköldkörtel, infektioner, depressioner, cancer eller andra kroniska sjukdomstillstånd. Om du däremot känner tillit, kärlek och glädje som en naturlig del av livet kommer ditt immunförsvar agera normalt och inte överreagera utan attackera de varelser som är naturligt för dem att ta död på, som till exempel cancerceller.

Ska vi då fly och försöka fjärma oss ifrån all olycka, obehagliga känslor och smärta eller kan det vara så att den smärta, kroppslig som känslomässig, visar oss en väg till att växa? Det är lätt att vilja och försöka hitta en väg ut ur smärtan istället för att vila i den och ha tillit. Det är naturligt att vilja må bra, men kan de vara så att när vi kämpar emot så blir vägen i själva verket längre och mer plågsam? Vägen som leder hem, förbi egot och till hjärtat. Tillåt dig att överlämna dig åt den allomfamnande kärleken och glädjen fullständigt. Landa i den du allra innerst inne är. Vila i hjärtat och lyssna.

Jag kan erbjuda ett sätt att jobba med ditt undermedvetna, så att du bryter gamla mönster som kanske hindrar dig ifrån att gå framåt.  Vi är programmerade att se på verkligheten på ett visst sätt, ibland ett dysfunktionellt sätt. Metoden som kan hjälpa dig att programmera om i ’hårddisken’ kallas psykologisk kinesiologi.

Kontakta mig via email för mer information och tidsbokning, info@halsanstrad.se

 

Med kärlek,

Pernilla